Tips gezondheid

Wat te doen bij nekklachten? Bekijk de tips!

Nekklachten zijn veel voorkomende klachten waarmee mensen aankloppen bij de fysiotherapeut. De nekregio bestaat uit de cervicale wervelkolom, spieren, gewrichtsbanden, pezen, zenuwen en bloedvaten. Bij nekklachten zien we vaak de volgende symptomen; stijve nek, slapeloosheid, spierspannings-hoofdpijn, pijnklachten in nek of schouders, uitstraling in arm en/of vingers.

Oorzaak

Nekklachten kunnen verschillende oorzaken hebben zoals een verkeerde houding, stress, langdurig slapen in een ongunstige positie of het kan veroorzaakt worden door meer ernstige problemen zoals artritis, degeneratieve discopathie, een nekhernia etc.

Houding

Nekklachten en houding zijn van levensbelang omdat je als fysiotherapeut daar niet tegenop kunt oefenen en/of kunt losmaken. Iedereen heeft een bepaalde voorkeurshouding die soms minder gunstig is voor de aanhoudende nekklachten. Met name bij een zittende houding is het van belang dat we op onze nekstand letten om op deze wijze de klachten te reduceren.

Een aantal tips voor een goede zithouding/werkhouding:

  • Zorg dat de lage rug optimaal gesteund wordt
  • Houd de armen ontspannen in 90 graden
  • Zorg dat je laptop/beeldscherm met de bovenrand op wenkbrauw hoogte staat afgesteld
  • Zorg dat je rechtop zich en niet in de rug buigt, op deze wijze wordt de druk onder alle wervels gelijk verdeeld

Slaaphouding

Nekklachten kunnen ook veroorzaakt worden door een verkeerde slaaphouding. Hierdoor staat de cervicale wervelkolom langdurig in een ongunstige houding waardoor er spieren verkrampen en je bijvoorbeeld wakker wordt met nekklachten zoals bijvoorbeeld een stijve nek.

Een aantal tips voor een optimale slaaphouding:

  • Zorg dat je kussen de juiste hoogte heeft; de nek moet volledig ondersteund worden.
  • Een te laag of een te hoog kussen kunnen ervoor zorgen dat de spieren onnodig veel spierspanning maken en er nekklachten ontstaan.
  • Zorg dat de bovenliggende arm niet naar voren valt maar op je zij rust, op deze manier voorkom je dat de schouders naar elkaar toe gaan. In deze houding zijn de nekspieren het meest ontspannen
  • Plaats een kussen tussen je armen. Op deze manier zorg je ervoor dat de schouders niet naar elkaar toe gaan en de nekspieren volledig ontspannen zijn.

Manuele therapie

Bij aanhoudende klachten of bewegingsbeperkingen kan je ook een keer een bezoek brengen aan de fysiotherapeut of een manueel therapeut. De manueel therapeut is fysiotherapeut met een aanvullende opleiding en een expertise in de wervelkolom. Hierdoor kunnen ze goed de oorzaak van jouw klachten beoordelen. Zij zullen vervolgens zowel de functie van jouw spieren en gewrichten verbeteren als jouw houding en bewegingen.

Disclaimer

Fysiotherapieblog.nl is geen medisch specialist en niet gelinkt aan een erkende fysiotherapeut. De informatie op deze website is gebaseerd op eigen ervaringen. Heb je vragen? Overleg dan met je eigen fysiotherapeut of huisarts. Aan de informatie op de website kunnen geen rechten worden ontleend.

Related Articles

Back to top button