Wat doet kou met je lichaam?
Als het buiten koud is, merk je al snel dat je lichaam op allerlei manieren reageert. Maar wat gebeurt er precies in je lichaam als het koud is en wat zijn de effecten van kou op je gezondheid?
Verhoogde bloedcirculatie
Als het koud is, zal je lichaam proberen om warmte te behouden en te genereren. Een van de manieren waarop het lichaam dit doet, is door de bloedcirculatie te verhogen. Dit zorgt ervoor dat het bloed sneller door je aderen stroomt en meer warmte naar de oppervlakkige delen van je lichaam brengt, zoals je huid.
Vermindering van spierkracht
Kou kan ook invloed hebben op de spierkracht. Als je in koude omstandigheden werkt of sport, kan je spierkracht afnemen. Dit komt doordat koude spieren minder soepel zijn en daardoor minder kracht kunnen ontwikkelen.
Vermindering van de huidgevoeligheid
Kou kan ook invloed hebben op de gevoeligheid van je huid. Als je lange tijd in koude omstandigheden verkeert, kan de huid op die plaatsen gevoelloos worden. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat je dan geen pijn meer kunt voelen als je je bijvoorbeeld bezeert.
Verhoogd risico op infecties
Kou kan ook je weerstand verminderen, wat kan leiden tot een verhoogd risico op infecties. Als je in koude omstandigheden verkeert, kan je lichaam minder goed antistoffen aanmaken die infecties tegengaan. Dit kan leiden tot verkoudheid, griep of andere ziektes.
Verhoogd risico op letsels
Kou kan ook het risico op letsels verhogen. Als je bijvoorbeeld in koude omstandigheden sport, kan je spieren stijver worden en is de kans op blessures groter. Daarnaast kan de gevoelloosheid van de huid ook leiden tot onopgemerkte letsels.
Om de effecten van kou op je lichaam te verminderen, is het belangrijk om je warm te houden en te zorgen dat je voldoende beweegt. Dit kan helpen om je bloedcirculatie op peil te houden en je spieren soepel te houden.
Fysiotherapieblog.nl is geen medisch specialist en niet gelinkt aan een erkende fysiotherapeut. De informatie op deze website is gebaseerd op eigen ervaringen. Heb je vragen? Overleg dan met je eigen fysiotherapeut of huisarts. Aan de informatie op de website kunnen geen rechten worden ontleend.