Tips gezondheid

Tips om blessurevrij het sportseizoen te starten

De meeste sportteams zijn al weer een maandje gestart met een nieuw sportseizoen. Verschillende clubs bereiden zich voor op de eerste competities waaronder voetbal, handbal, volleybal en hockey. Ook de individuele sporten zoals hardlopen, wielrennen en zwemmen zijn weer gestart nadat de vakantie is beëindigd.

Hoe kun je nu veilig het seizoen starten en zonder blessures het seizoen doorlopen. Zoals gewoonlijk gaat in september de competitie voor vele sporten weer van start. Dat betekent voor de meeste (intensief)trainen en wedstrijden spelen. Dit is dan ook weer de tijd dat er veel sportblessures ontstaan. De vraag is dus: hoe kan je jezelf zo optimaal mogelijk voorbereiden zonder blessures op te lopen en een blessurevrij sportseizoen te kunnen draaien? Lees snel verder en ontdek onze tips!

Tips voor een fitte zomer

Het ligt er natuurlijk aan of in je in de zomer nog hard getraind hebt of gewoon lekker recreatief hebt bewogen. Beide vormen zijn uitstekend om de conditie op peil te houden en terugval te voorkomen. Vaak door het wegvallen van gestructureerde trainingstijden schiet het zelfstandig trainen in de zomer er bij in met als gevolg een slechte start in het nieuwe seizoen.

Wij hebben daarom enkele tips op een rijtje gezet om op een veilige en leuke manier de zomer fit door te komen en met een goede conditie en blessurevrij het nieuwe sportseizoen te kunnen starten.

1. Goede basisconditie

Een goede basisconditie om mee te starten is de meeste belangrijke factor om blessures te voorkomen. Train dus ook in de zomer door! Er zijn tegenwoordig een hoop leuke manieren om fit te blijven in de zomer zowel individueel als in een groep.

Individueel kan er bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van DVD’s of filmpjes op YouTube met verschillende oefeningen om sterk en in conditie te blijven. Kijk voorbeeld naar filmpjes op YouTube. Hier zijn verscheidene oefeningen te vinden waardoor je CORE sterk blijft, het zijn oefeningen die je thuis kan doen met of zonder trainingshulpmiddelen. Lees hier meer over Core Stability. Ook de populaire insanity training is een manier om fit te blijven. Kijk voor meer info over Insanity op YouTube.

In Groepsverband kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om tijdelijk lid te worden van een sportschool die groepslessen aanbiedt.

2. Zorg voor goed materiaal, dus goed schoeisel!

Na een jaar intensief sporten (drie of meer keer per week) kan het zijn dat de demping uit de schoenen is. Ook al ziet de schoen er nog goed uit en zijn er weinig slijtage sporen te zien kan het toch zijn dat nieuwe schoenen aan te bevelen zijn. Laat tijdig je schoenen controleren bij een sportwinkel die verstand heeft van jouw sport! De zomer is een uitstekend moment hiervoor. Het is relatief rustig in de winkels en personeel hebben meer tijd om je advies te geven.

3. Ga niet te fanatiek van start, maar bouw langzaam de trainingsintensiteit op.

Train je in een team dan zal de coach/ trainer hier rekening mee houden maar train je individueel dan is het van belang om de eerste weken een goede opbouw te hebben in je trainingsintensiteit. Begin op 70-80% van je maximale prestatie en bouw dit met 5% per week op om klachten te voorkomen.

Veel blessures ontstaan vanwege een te snelle opbouw van sportactiviteiten na een periode van relatieve rust. De spieren zijn op dat moment nog niet in staat om hoge belastingen op te vangen, terwijl de sporter meteen op zijn/ haar oude niveau wil kunnen presteren. De sporter probeert direct een prestatie neer te zetten, de spieren kunnen dat nog niet aan, waardoor een blessure kan ontstaan.
Er kunnen ook andere oorzaken zijn voor het oplopen van blessures, zoals een verminderde kracht, coördinatie of lenigheid. Mocht u ondanks een goede opbouw toch nog klachten krijgen, vraag dan om hulp bij de fysiotherapeut.

4. Zorg voor voldoende hersteltijd tussen de trainingen.

Bij gebrek aan tijd door deadlines van werk of tentamen stress kan het gebeuren dat je een aantal dagen achter elkaar veel sport en dan weer een hele periode niet of minder. Probeer te trainingen te verspreiden door de week, continuïteit is belangrijk. Zeker als je een goede conditie hebt kan het verleidelijk zijn om weer fanatiek te starten met vier keer per week trainen. Na een paar weken of maanden rust is dit niet aan te raden, hou je zelf in en begin met twee keer per week en bouw dit in twee maanden op naar drie of vier keer per week.

Disclaimer

Fysiotherapieblog.nl is geen medisch specialist en niet gelinkt aan een erkende fysiotherapeut. De informatie op deze website is gebaseerd op eigen ervaringen. Heb je vragen? Overleg dan met je eigen fysiotherapeut of huisarts. Aan de informatie op de website kunnen geen rechten worden ontleend.

Related Articles

Back to top button