Tips gezondheid

Snelle revalidatie na een hernia operatie volgens de PTED methode

De PTED methode is een operatie die gebruikt kan worden voor patiƫnten met een hernia. Bij de PTED methode wordt slechts een kleine snede gemaakt van ongeveer 8mm. Hierdoor is het herstel veel minder lang dan bij een normale operatie. Lees snel verder en ontdek hoe je zo snel mogelijk weer kan werken en kan sporten na deze hernia operatie!

De eerste weken

Bij aankomst thuis begint het echte herstel en je revalidatie. De eerste zes weken na de hernia operatie heb je nog geen fysiotherapie nodig. Je krijgt een boekje mee waar adviezen in staan en wat je allemaal wel en niet mag doen. Zo staat er ook uitleg in over de manier van bukken en tillen, staan lopen etc. In de eerste zes weken mag je, je conditie opbouwen zodat je twee uur achter elkaar kan wandelen. Per persoon verschilt dit natuurlijk enorm hoe snel dit gaat afhankelijk van je conditie voorafgaand aan de hernia operatie.

Tijdens eerste zes weken draag je ook een korset die je rug ondersteunt bij de dagelijkse activiteiten zodat je minder snel moe wordt. Het dragen van het korset wordt afgebouwd na de vijfde week en na zes weken kun je alles weer doen zonder korset. Mocht je het fijn vinden om het korset nog te dragen dan kan dit natuurlijk, vaak horen we dat patiƫnten bij autorijden het fijn vinden om toch gebruik te maken van extra ondersteuning.

Werken na de hernia operatie

Wanneer je weer met werken kan starten is afhankelijk van het soort beroep dat je beoefend. Kantoorfuncties kunnen per direct hervat worden mits er voldoende pauzes worden genomen en niet te lang achtereen volgens wordt gezeten. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om tijdelijk gebruik te maken van een bureau waarachter je kan staan zodat de rug niet te veel belast wordt. Verder is het aan te raden regelmatig een stukje te wandelen om stijfheid in de rug te voorkomen. Heb je een belastend beroep dan kan het wat langer duren voordat je weer helemaal aan het werk bent. Neemt voor de zekerheid contact op met een fysiotherapeut om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor de termijn van volledige werkhervatting. Fysiotherapie na een operatie kan daarbij helpen het herstelproces te versnellen.

Sporten na de hernia operatie

Met sporten kan weer gestart worden vanaf week vijf of zes na de hernia operatie. Neem voor die tijd even contact op met een fysiotherapeut zodat er vanaf die tijd gestart kan worden met kracht en stabiliteitstraining om de rug weer sterk en stabiel te maken. Niet alleen voor het hervatten van uw sport is dit belangrijk maar zeker ook om te voorkomen dat er opnieuw weer klachten ontstaan in de rug.

Binnen zes weken is het meestal weer mogelijk om alle dagelijkse activiteiten uit te voeren zoals je gewend was. Na zes weken kan je weer normaal sporten, hoewel de conditie natuurlijk wel iets is weggezakt. Na een paar weken rust houden kun je in ieder geval onder begeleiding starten met een goede kracht en stabiliteitstraining.

Disclaimer

Fysiotherapieblog.nl is geen medisch specialist en niet gelinkt aan een erkende fysiotherapeut. De informatie op deze website is gebaseerd op eigen ervaringen. Heb je vragen? Overleg dan met je eigen fysiotherapeut of huisarts. Aan de informatie op de website kunnen geen rechten worden ontleend.

Related Articles

Back to top button