Soorten fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie

Grote kans dat je er nog nooit eerder van gehoord hebt, maar er bestaat ook psychosomatische fysiotherapie. Een vorm van fysiotherapie die minder bekend is, maar wel heel interessant kan zijn voor de behandeling van bepaalde klachten. Wat het is en wat de voordelen zijn, leggen we je graag uit in dit artikel.

Wat is psychosomatische fysiotherapie?

Psychosomatische fysiotherapie is een vorm van fysiotherapie die zich richt op fysieke klachten die veroorzaakt worden door mentale factoren. Dit kan bijvoorbeeld pijn, beperkte mobiliteit of vermoeidheid zijn.

Psychosomatische fysiotherapeuten werken samen met psychologen om de oorzaak van de fysieke klachten te achterhalen en een behandelplan op maat te maken. Dit kan onder andere bestaan uit oefentherapie, manuele therapie en gesprekstherapie.

Het doel van psychosomatische fysiotherapie is om de verbinding tussen mentale en fysieke klachten te begrijpen en te behandelen. Door de mentale oorzaken van de fysieke klachten aan te pakken, kan de fysiotherapeut helpen om de klachten te verminderen en het herstel te bevorderen.

Als je last hebt van fysieke klachten die veroorzaakt worden door mentale factoren, kan psychosomatische fysiotherapie een effectieve behandeling zijn.

Wat zijn de voordelen van psychosomatische fysiotherapie?

Psychosomatische fysiotherapie is een interdisciplinaire benadering die fysiotherapie integreert met psychologische behandelingen. Hier zijn enkele van de voordelen van psychosomatische fysiotherapie:

  1. Verbetering van fysieke symptomen: psychosomatische fysiotherapie kan helpen bij het verminderen of zelfs verhelpen van fysieke symptomen die samenhangen met stress, angst of andere emotionele problemen.
  2. Vermindering van stress en angst: het richt zich op de behandeling van stress en angst, wat kan leiden tot een verbetering van de algehele mentale gezondheid en welzijn.
  3. Verbetering van lichaamsbewustzijn: tijdens de behandelingen leert de patiënt om beter te begrijpen hoe emoties en gedachten invloed hebben op zijn of haar lichaam en pijn. Er wordt gewerkt aan een grotere lichaamsbewustzijn.
  4. Verbetering van beweging en functie: psychosomatische fysiotherapie richt zich op de verbetering van de fysieke beweging en functie, waardoor patiënten in staat zijn om hun dagelijkse activiteiten beter uit te voeren.
  5. Versterking van het zelfvertrouwen: de behandeling kan patiënten ook helpen hun zelfvertrouwen te versterken en meer controle te krijgen over hun lichamelijke en emotionele klachten.

In het algemeen is psychosomatische fysiotherapie een effectieve behandeling voor mensen die worstelen met emotionele en fysieke klachten en die op zoek zijn naar een integrale aanpak van hun gezondheid en welzijn.

Bekijk hier ook de uitleg van Amstelland ziekenhuis over Somatische klachten.

Interesse?

Neem contact op met een psychosomatische fysiotherapeut of overleg met de huisarts om te leren hoe deze vorm van fysiotherapie je kan helpen om uw klachten te verminderen en je kwaliteit van leven te verbeteren.

Disclaimer

Fysiotherapieblog.nl is geen medisch specialist en niet gelinkt aan een erkende fysiotherapeut. De informatie op deze website is gebaseerd op eigen ervaringen. Heb je vragen? Overleg dan met je eigen fysiotherapeut of huisarts. Aan de informatie op de website kunnen geen rechten worden ontleend.

Related Articles

Back to top button