Soorten fysiotherapie

Kinesiotape behandeling bij sportblessures

De techniek van kinesiotape is ontwikkeld in de jaren 70 in Japan en Korea. Het uitgangspunt is dat bewegen en spieractiviteit centraal staan voor het herstel van verschillende blessures. De achtergrond gedachte is dat spieren niet alleen nodig zijn voor bewegen maar hiernaast ook voor bijvoorbeeld de lichaamstemperatuur en circulatiesysteem van de lymfevaten. Wanneer spieren niet goed functioneren kan dit bepaalde klachten geven. Door middel van rekbare tape aan te brengen kon men de aangedane spieren behandelen en in hun functie ondersteunen zonder hierbij beperkt te worden in de beweging. Tijdens de ontwikkeling van de kinesiotape werd al snel duidelijk dat de tape niet alleen geschikt was voor her behandelen van spieren.

De kinesiotape is in tegenstelling tot de traditionele tape rekbaar. Deze rekbaarheid bedraagt 140% en is daarmee vergelijkbaar met onze huid. Op deze wijze kunnen wij terwijl we ingetaped zijn vrij bewegen zonder belemmerd te worden in onze bewegingsuitslag.

Kinesiotape wordt de laatste jaren steeds meer gebruikt binnen de fysiotherapie. Je ziet steeds meer sporters met de kleurige kinesiotape op schouders, nek, kuiten, bovenbeen, knie of andere lichaamsdelen. In de fysiotherapie wordt de kinesiotape gebruikt als extra aanvulling op de fysiotherapie behandeling bij verschillende blessures zoals; zweepslag, spierpijn, verminderen van ontstekingen,  oedeem en hematomen. Tevens kan de kinesiotape gebruikt worden voor correcties van houding en behandeling van overbelasting bij RSI klachten, knieklachten, elleboogklachten, lage rug en het heupgewricht.

Belangrijk om te weten:
De kwaliteit en draagcomfort van de tape blijft 1 week goed. Je kan gewoon blijven sporten en douchen.

Disclaimer

Fysiotherapieblog.nl is geen medisch specialist en niet gelinkt aan een erkende fysiotherapeut. De informatie op deze website is gebaseerd op eigen ervaringen. Heb je vragen? Overleg dan met je eigen fysiotherapeut of huisarts. Aan de informatie op de website kunnen geen rechten worden ontleend.

Related Articles

Back to top button