Tips gezondheid

Hernia operatie? Kies voor de PTED methode

Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem in onze samenleving. 1- 5% van alle rugklachten ontstaan door een discus proplaps ofwel een hernia. Deze 5% lijkt misschien niet veel, maar het is een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor een operatie. 90% van alle hernia operaties verloopt zonder problemen en patiënten herstellen goed, 10% van de geopereerde patiënten via de open hernia operatie ofwel micro-endoscopische herniaoperatie hersteld vertraagd of er ontstaan complicaties.

De nieuwe Percutane Transforaminale Endoscopische Discectomie operatie verder genoemd PTED methode is nog niet erg bekend. Deze operatie wordt nog niet vergoed door de zorgverzekeraars maar de resultaten zijn veelbelovend, kortere opname tijd en een kortere revalidatieperiode. Omdat de operatie niet meer in het basispakket is opgenomen wordt er veel minder voor deze techniek gekozen (tussen 2002 en oktober 2006 was de PTED wel in het basispakket opgenomen), echter heeft deze wel grote voordelen!

De PTED Methode: de voordelen

De techniek die gebruikt wordt bij de PTED methode of de Micro endoscopische HNP operatie heeft een positief gevolg voor de revalidatie. De PTED techniek is een operatie waarbij een kleine snede wordt gemaakt van ongeveer 8mm. Andere operatietechnieken hebben minstens een snij oppervlak tussen de 9mm en 16mm. Doordat er minder littekenweefsel ontstaan verloopt de revalidatie vaak sneller. Verder wordt er bij deze operatie geen gebruik gemaakt van een narcose maar van een roesje i.c.m. een plaatselijke verdoving waardoor de kans op complicaties aanzienlijk verkleind wordt. Je hoeft niet te overnachten in de kliniek maar kan je kan gelijk dezelfde dag nog naar huis, half liggend in de auto.

Deze hernia operatie heeft niet alleen als voordeel meer gezondheidswinst maar verder zijn er ook grote macro-economische voordelen zoals een veel snellere return to work en minder complicaties dan bij standaard operaties. Dit dus allemaal naast een persoonlijk gezondheidsvoordeel voor de patiënt. In Nederland stelde de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in 2006/2007 de waarde van een QALY (Quality Adjusted Life Year) vast. De Raad kwam uit op een bedrag van € 80.000,-. Een eerdere return to work van vijfentwintig dagen komt daarmee voor een patiënt volgens deze formule neer op een persoonlijk gezondheidsvoordeel van (25/365 x € 80.000,- = € 5.479,45).

Disclaimer

Fysiotherapieblog.nl is geen medisch specialist en niet gelinkt aan een erkende fysiotherapeut. De informatie op deze website is gebaseerd op eigen ervaringen. Heb je vragen? Overleg dan met je eigen fysiotherapeut of huisarts. Aan de informatie op de website kunnen geen rechten worden ontleend.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button