Wetenschap: nieuw ligament in de knie!

5 November 2013: Nieuw ligament in de knie gevonden door artsen in Leuven.
Wie had dat gedacht: een nieuwe structuur gevonden binnen onze anatomie.

Twee chirurgen van UZ Leuven hebben een onbekende gewrichtsband in het kniegewricht gevonden. De gewrichtsband zou een belangrijke rol spelen bij patiënten die een voorste kruisband gescheurd hebben.

Veel sporters bleven last hebben van het ‘doorzakken’ van de knie. Ondanks dat er een goede voorste kruisband reconstructie gedaan werd bleef dit fenomeen aanwezig. Hierdoor zijn twee orthopedisch chirurgen, dr.Steven Claes en prof. Johan Bellemans 4 jaar geleden een onderzoek gestart naar ernstige voorste kruisband letsels. In 1879 deed een franse chirurg een vermoeden van het bestaan van een bijkomende gewrichtsband aan de buitenzijde van het kniegewricht.

Het onderzoek bleek succesvol en de Belgische artsen identificeerden als eersten de onbekende gewrichtsband. Het onderzoek toont aan dat deze gewrichtsband in 97% van de knieën voorkomt. De gewrichtsband heeft de naam; anterolateraal ligament (ALL). Uit experimenten blijkt dat de pivot-shift, het door de knieën zakken bij patiënten met een voorste kruisband scheur, te wijten is aan een letsel in de ALL gewrichtsband.
Momenteel zijn de chirurgen bezig met het onderzoeken van een operatietechniek waarbij deze ALL gewrichtsband hersteld kan worden.

Vaak wordt de voorste kruisband en dus ook deze ALL gewrichtsband gescheurd bij voetballers, basketballers, skiërs, die een onverwachte draaiende beweging met de knie maken.

Voor meer informatie: lees meer op PubMed
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21717216

imgres.jpg

In onze praktijk zien wij veel voorste kruisband reconstructies waarbij het revalidatietraject binnen onze praktijk gevolg wordt.

Heb jij ook een voorste kruisband reconstructie gehad of weet je dat je binnenkort een reconstructie krijgt, meld je dan nu aan via onze mail. Wij helpen je graag bij je verdere revalidatie zodat je zo spoedig mogelijk weer kan sporten!

Mail: info@fysiotherapie-deklerk.nl

Sportieve groeten,
Fysiotherapie de Klerk

 

Cindy en Monique de Klerk

Cindy en Monique de Klerk zijn oprichters van Fysiotherapie de Klerk in Utrecht. Beiden zijn zowel fysiotherapeut als oefentherapeut Cesar. Beiden zijn ook zeer sportief en hebben veel affiniteit en ervaring met het begeleiden van (top)sporters.

Via het blog Fysiotherapieblog.nl houden zij je op de hoogte van alles op gebied van fysiotherapie, oefentherapie Cesar, manuele therapie en sportfysiotherapie.

Facebook YouTube Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter