Dry Needling

Dry needling bij fysiotherapie de Klerk

Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode binnen de fysiotherapie, afkomstig uit Canada. Met een naald worden spieren aangeprikt waardoor deze lokaal vermoeid raken en hierdoor snel en langdurig ontspannen. Bij dry needling wordt gebruik gemaakt van en droge naald. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht. Dry needling wordt soms verward met acupunctuur, de enige overeenkomst is dat dezelfde naald wordt gebruikt. De techniek is echter totaal anders. Bij dry needling wordt  over het algemeen dieper in de spier geprikt om deze kort te laten aanspannen en ontspannen. Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze en dry needling valt binnen de reguliere fysiotherapie.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een ‘spierknoop’, die naast lokale pijn ook pijn op afstand kan veroorzaken. De fysiotherapeut gaat op zoek naar deze spierknopen omdat deze in veel gevallen een belangrijke oorzaak bij myogene pijnklachten. Door deze knopen ‘uit te doven’ omdat ze een keer worden aangeprikt, vermindert de pijn en zakt de spanning af. Bij langdurige klachten zijn vaak meerdere spieren en daardoor meerdere triggerpoints betrokken. Al deze triggerpoints kunnen dan behandeld worden.

Een triggerpoint kan de volgende symptomen;
-pijn en stijfheid
-bewegingsbeperkingen in de aangrensende gewrichten
-verminderde kracht in de betrokken spieren
-‘pijn ontwijkend’ gedrag, je gaat anders bewegen als gevolg van de pijn
-uitsraling in de vorm van tintelingen of prikkelingen
-hoofdpijn en duizeligheid

Hoe voelt dry needling aan?

Het aanprikken met een naald op de huid is bijna niet voelbaar. Wanneer meer naar de triggerpoint toe bewogen wordt met de naald en deze juist wordt aangeprikt, spant de spier vaak even kort samen (een ’twitch’) en ontspant weer. Dit geeft een soort ‘kramp’ gevoelen voelt dof en zwaar aan. Dit duurt maar kort en snel daarna is merkbaar dat de spieren weer makkelijker kunnen worden bewogen. Kort na de behandeling voelen de spieren wat moe en zwaar aan, alsof je lokale spierpijn ervaart. Bewegen helpt om dit gevoel weer snel kwijt te raken.

 

Cindy en Monique de Klerk

Cindy en Monique de Klerk zijn oprichters van Fysiotherapie de Klerk in Utrecht. Beiden zijn zowel fysiotherapeut als oefentherapeut Cesar. Beiden zijn ook zeer sportief en hebben veel affiniteit en ervaring met het begeleiden van (top)sporters.

Via het blog Fysiotherapieblog.nl houden zij je op de hoogte van alles op gebied van fysiotherapie, oefentherapie Cesar, manuele therapie en sportfysiotherapie.

Facebook YouTube Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter